17 June 2013

Μερικές σκέψεις περί ΕΡΤ

Ή αλλιώς γιατί είναι καραγκιοζιλίκια όλα αυτά.

Είναι εκπληκτικό αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες. Ακούγεται η μια κοτσάνα μετά την άλλη, από διάφορες μεριές. Ας πάρουμε μερικά από αυτά και να τα βάλουμε σε μια σειρά (τη δικιά μου σειρά βέβαια).

Σεντόνι alert: θέλει λίγη ώρα το ανάγνωσμα.

1. Γιατί έκλεισε η ΕΡΤ.

Λέει ο Σϊμος ότι έκλεισε γιατί ήταν άντρο διαφθοράς, σπατάλης κλπ. Αποκαλεί το ανταποδοτικό τέλος "χαράτσι", και ότι με τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ με 1000 άτομα θα γλιτώσουμε 100εκ ευρώ (από τα 300).

Ναι. Όλοι (μα όλοι) θέλουν αλλαγές στην ΕΡΤ. Το πρόβλημα είναι πως αλλιώς τα εννοεί ο καθένας. Οι εργαζόμενοι, στις απεργίες που έκαναν, εκτός από τα δεδουλευμένα κατήγγειλαν και τη διοίκηση, για τις γραμμές λογοκρισίας που έδινε. 
Τρανταχτά παραδείγματα το απότομο κόψιμο του πρωινάδικου όταν αναφέρθηκαν στο θέμα των βασανισμών στη ΓΑΔΑ (και πως το έδειξαν τα ξένα ΜΜΕ), ή η κόντρα Στάη - Λιάτσου όταν δεν δέχτηκε η Στάη να εκφωνήσει σαν είδηση το δελτίο τύπου για τα γενέθλια μιας εφημερίδας.

Ο Σίμος (και ο Σπυρίδων-Άδωνις και άλλοι), φέρνουν σαν παράδειγμα τις απεργίες που γινόταν τις ημέρες που είχε κάποια επίσκεψη η κυβέρνηση. Αυτό που βγήκε προς τα έξω επικοινωνιακά βέβαια ήταν το "αφού δεν μας δείχνετε, σας κλείνουμε". Αρκετά από τα λογικά επιχειρήματα πνίγονται μέσα στα παράλογα της απόφασης. 
Λογικά: 6 λογιστήρια, άγνωστος αριθμός εργαζομένων, ελάχιστη τηλεθέαση, μη απογραφή υλικού εδώ και 8 χρόνια, υπερβολικές υπερωρίες.

Το παράλογο είναι πως τα περισσότερα από αυτά είναι θέμα ανικανότητας της διοίκησης. 
Αυτό. 
Αυτόν επέλεξε ο πολιτικός προϊστάμενος (Κεδίκογλου) της ΕΡΤ για διοίκηση. 

Κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση, αλλάζει και η διοίκηση της ΕΡΤ. Κάτι που το ξέρουν και οι διοικούντες, που υπογράφουν χρυσά πολυετή συμβόλαια με τεράστιες ρήτρες.
Οι σύμβουλοι και κηπουροί που πάνε πακέτο, σπανίως πατάνε το πόδι τους στην ΕΡΤ, και συνήθως κυκλοφορούν στα γραφεία των κομμάτων. Φήμες λένε και για άτομο στο γραφείο του Κεδίκογλου!
Στις 28 Μαΐου, αντικατέστησαν την διοίκηση της ΕΡΤ-3 με θητεία μέχρι το 2017. Έστω και αν παραδέχτηκαν με συνέντευξη στη Real news χτες πως ήθελαν να κλείσουν την ΕΡΤ από τα μέσα Μαΐου, αλλά δεν το έκαναν λόγω πανελλαδικών. 

2. Υπεράριθμοι Υπάλληλοι

Λέει ο Σαμαράς πως έπρεπε να γίνει αυτό, και "κάποιες συμβολικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο" (στο 7:30)

Έχει βουήξει ο τόπος πως έκλεισαν την ΕΡΤ επειδή πρέπει να απολύσουν 2000 Δημόσιους Υπάλληλους μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ας δούμε γιατί η επιλογή της ΕΡΤ είναι πυροτέχνημα.

  • Η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό - χρηματοδοτείται από το ανταποδοτικό τέλος και διαφημίσεις. Το όλο θέμα με την απόλυση δημόσιων υπαλλήλων είναι να μειωθούν τα έξοδα του δημοσίου.
  • "Ο νέος Οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό.", "Ενώ για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη." Άρα, αθροιστικά δεν θα μειωθεί ο αριθμός των ΔΥ. Αντιθέτως, θα αυξηθεί το κόστος για το κράτος!
  • Για δημόσιο ΜΜΕ, με ένα κάρο τοπικούς σταθμούς, συγκρίνεται σε αριθμούς με το BBC (που θέλουν όλοι να συγκρίνεται). Το BBC έχει 16000 υπαλλήλους, και η ΕΡΤ είναι αναλογικά συγκρίσιμη (αριθμό υπ/κάτοικο) - για την ακρίβεια ελάχιστα καλύτερα (250 προς 258 υπάλληλοι ανά 1εκ κατοίκους. Ναι έχουμε πολύ χειρότερη ποιότητα προγράμματος, αλλά και από το χαμηλότερο ανταποδοτικό τέλος στην Ευρώπη. Και όπως και με τα σχολεία, η μορφολογία του εδάφους με τα άπειρα νησιά είναι σημαντικότατος παράγοντας.

3. Κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ

Από τα 300εκ ευρώ του τέλους μέσω της ΔΕΗ, ένα σημαντικό μέρος πάει στον ΛΑΓΗΕ. Μετά από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κλπ, η ΕΡΤ ακόμη και σήμερα είναι πλεονασματική. το 2012 είχε κάπου στα 40εκ πλεόνασμα. 
Μισθολογικά: Εκτός από την διοίκηση και τις ντίβες, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι μπήκαν στο ενιαίο μισθολόγιο. Οι καταγγελίες αναφέρουν πως 20-30 διοικητικοί κοστίζουν όσο 200-300 δημοσιογράφοι. 
Ηθικά: Οι μόνοι που μπορούν να έχουν 2 και 3 δουλειές, είναι οι συμβασιούχοι, που κατά πλειοψηφία είναι οι κομματικά διορισμένοι με τα 3000€+ μισθό. 

4. Γιατί τώρα;

  • Από τα μέσα Μαΐου ήθελαν να την κλείσουν, αλλά λόγω πανελλαδικών σταμάτησαν. Το δίκτυο της ΕΡΤ χρησιμοποιείται για ασφαλή και ταυτόχρονη μετάδοση των θεμάτων.
  • Υπάρχει το θέμα του διαγωνισμού των ψηφιακών συχνοτήτων που είναι να γίνει σε ένα μήνα περίπου. Με την ΕΡΤ κλειστή και να μην υφίσταται ως νομικό πρόσωπο, ο μόνος πάροχος που θα λάβει μέρος είναι η Digea (η συνεργασία των ιδιωτικών καναλαρχών). Και να μην πιστεύεις σε θεωρίες συνομωσίας, σε αναγκάζουν τουλάχιστον να τις σκεφτείς.
  • Απειλείται το success story. Απέτυχε παταγωδώς η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Ακόμη και ο ΟΠΑΠ έχει, χμ, κάποια θέματα. Η οικονομία της Ελλάδας χαρακτηρίστηκε Αναδυόμενη (από Ανεπτυγμένη).
  • Δίνεται έμφαση στην ανάγκη απολύσεων, λόγω δεσμεύσεων του μνημονίου - που αλλού θα βρούμε 2000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος Ιουνίου; Αν και είδαμε πιο πάνω πως τα επιχειρήματα αλληλοακυρώνονται. 

5. Ηθικά θέματα

Μην ξεχνάμε μερικά πράγματα που μόνο εμπιστοσύνη δεν εμπνέουν.
  • Επί Σαμαρά εγκαινιάστηκε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Εντελώς συμπτωματικά η  συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εκεί είναι Καλαματιανοί.
  • Ο τρόπος λήψης της απόφασης. Έκλεισαν την ΕΡΤ νύχτα, χωρίς την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού.
  • Οι πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου έχουν λογική για κάτι έκτακτο. Σε αυτή τη φάση χρησιμοποιήθηκε για να περάσει κάτι που δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.
  • Το σχέδιο της ΝΕΡΙΤ πρακτικά αντιγράφει το σχέδιο Μόσιαλου, που η ΝΔ είχε πολεμήσει λυσσαλέα! Και εκείνο δεν περιελάμβανε το κλείσιμο της ΕΡΤ για 3 μήνες.

6. Τα λάθη των εργαζομένων

Είναι πάμπολλα αλλά ας συνοψίσουμε μερικά από αυτά.
  • Δεν κατήγγειλαν τη (νέα) διοίκηση όσο θα έπρεπε. Με εξαίρεση ίσως την προηγούμενη διοίκηση, που ειδικά στο διάστημα μεταξύ των εκλογών που δεν υπήρχε συγκεκριμένη κυβερνητική γραμμή (αφού δεν υπήρχε κυβέρνηση) η ΕΡΤ είχε το πρώτο σε τηλεθέαση δελτίο ειδήσεων, οι διοικήσεις ΚΑΙ οι συνδικαλιστές καθόριζαν τις γραμμές και τα θέματα που θα προβαλλόταν. 
  • Δεν στήριζαν την κοινωνία όσο στηρίζει τώρα η κοινωνία την ΕΡΤ.
  • Στηρίζουν τυφλά την ΕΣΗΕΑ με την αμφιλεγόμενη επιλογή της για συνεχόμενη απεργία. Από τη μια, ακούστηκε λίγο το σήμα της φωνής των εργαζομένων χωρίς το θόρυβο των Πορτοσάλτε και Πρετεντέρηδων. Από την άλλη, είναι παράλογο να διαμαρτύρεσαι για το φίμωμα της ΕΡΤ με το να φιμώνεις όλα τα άλλα ΜΜΕ. Έξτρα φάουλ για την ειδική μεταχείριση του Ριζοσπάστη, της Αυγής, του 902 και του Στο Κόκκινο. 
  • Άργησαν να ασχοληθούν και με άλλα θέματα. Επί 4 ημέρες μοιρολογούσαν τον πεθαμένο. Θέλετε να δείξετε πως η ΕΡΤ μπορεί να προσφέρει ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ενημέρωση; Ορίστε, τώρα δεν έχετε αφεντικά, αποδείξτε το.
  • Θα βγει ο Λοΐζος και θα σας πλακώσει στις φάπες αν συνεχίσετε με το ίδιο τροπάρι στις συναυλίες περιφρούρησης του ραδιομεγάρου.

Bonus. Οι αντιδράσεις των κομμάτων και το ενδεχόμενο εκλογών

Γενικά όποιος και να είναι αυτός που θα προκαλέσει εκλογές (από αυτούς που μπορούν) είναι χαμένος. Θα χάσει τη στήριξη των "νοικοκυραίων" που θέλουν σταθερότητα.

ΠΑΣΟΚ: Τους μισούς στην ΕΡΤ τους έχει διορίσει αυτό. Αν δεχτεί το σχέδιο όπως έχει, θα προκαλέσει φόβο και ανασφάλεια στους εναπομείναντες ψηφοφόρους του - που κατά πλειοψηφία είναι ΔΥ. Αν δεν δεχτεί, θα πρέπει να το τραβήξει μέχρι τέλους - εκλογές, κι κινδυνεύει να μείνει εκτός βουλής. Αν μπει, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, ενώ θα είναι τέταρτο ή πέμπτο κόμμα στη Βουλή.

ΝΔ: Αψυχολόγητη κίνηση. Έχει σχηματίσει κυβέρνηση με την ανοχή των άλλων 2 (στα χαρτιά κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά όλοι ξέρουμε πως οι άλλοι 2 είναι γλάστρες). Προσπαθεί να το αποδείξει αυτό, ώστε να μην έχει πολλές πολλές απαιτήσεις ο Μπένι που εδώ και 6 μήνες ζητάει ανασχηματισμό μπας και τσιμπήσει κανένα υπουργείο. Αλλά ο Σαμαράς πάει να κάνει τη Θάτσερ με μειοψηφία στη Βουλή. Ελπίζει πως είτε θα κωλώσουν οι άλλοι 2 για εκλογές και θα αποδεχτούν τον αυτοκράτορα, ή πως αν πάνε σε εκλογές δεν θα χρεωθεί την επιλογή αλλά θα φανεί πως "εγώ συγκρούομαι με συμφέροντα, οι άλλοι με κρατούσαν πίσω". Δεν ήξερε όμως πόσο κακοφάνηκε στον κόσμο ο αυταρχικός τρόπος, και τρόμαξε τους υπόλοιπους ΔΥ που ψήφιζαν σταθερότητα.

ΔΗΜΑΡ: Προσπαθεί να το παίξει αριστερά, αλλά κυρίως τους πειράζει που παρέκαμψαν τον υπουργό τους. Αν το δεχτούν, επισημοποιούν το status τους ως γλάστρα και θα είναι εμφανώς υπέρ απολύσεων και οι μισοί τουλάχιστον ψηφοφόροι τους θα πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ, μιας που είδαν πόσο "αριστερά" ήταν.
Αν όχι, θα προκαλέσουν εκλογές, και πάλι οι μισοί ψηφοφόροι τους θα φύγουν μιας που θα τρομάξουν τους νοικοκυραίους.

ΣΥΡΙΖΑ: Τρίβει τα χέρια του. Εκτός και αν είναι να γίνουν εκλογές και γίνει κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν αυτή τη φορά θα μπορέσει να το αποφύγει. 

ΑΝΕΞΕΛΛΗΝΕΣ: Στην αναμπουμπούλα... έεεε, κόντρα στη ΝΔ να είμαστε, και καλά είναι. 

ΚΚΕ: Έχει χάσει την ηγεμονία της αριστεράς, και όσο δεν συνεργάζεται με κανέναν (ούτε καν ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ο κόσμος που σιγά σιγά θέλει λύσεις και όχι θεωρίες θα εγκαταλείψει αν δεν το έχει κάνει ήδη.

Λοιπά πασοκογενή: Παίρνουν τη θέση ΔΗΜΑΡ σιγά σιγά, μιας που ούτως ή άλλως αυτοπροσδιορίζονται ως "υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις". Εκτός από το Λοβέρδο, αυτός είναι παρανοϊκός.

ΧΑ: Ο λύκος που χαίρεται. Μαζεύει τους δυσαρεστημένους κρυφοχουντικούς της ΝΔ, και όποιον άλλον έχει κατά βάθος ρατσιστικές τάσεις. 

No comments: