21 November 2006

Θεός και θρησκείες

Συζήτηση με φίλους...
"Γ" Δεν μπορώ να καταλάβω ούτε εσένα, ούτε τον itsomp, που λέτε ότι είστε άθεοι για φιγούρα.
"itsomp" Μα δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι.
"Γ" Γιατί?
"itsomp" ... Κάτσε ρε συ φίλε. Πρέπει να σου αποδείξω δηλαδή ότι ΔΕΝ υπάρχει Θεός? Δεν θέλω να το κάνω αυτό. Δεν προσπαθώ να σου αλλάξω γνώμη. Αλλά δεν μπορείς να με κάνεις να θεωρήσω ύπαρξη θεότητας, ενώ δεν βλέπω καμία επίδραση της. Αν εσύ το βλέπεις, μπράβο σου.
"Γ" Και πως εξηγείς την ύπαρξη του κόσμου?
"itsomp" Η ύλη υπάρχει από πάντα...
"Γ" ... Από που ρε από πάντα, ποιος τη δημιούργησε?
"itsomp" Μου είναι πολύ πιο εύκολο να πιστέψω ότι η ύλη υπάρχει από πάντα που τη βλέπω, παρά ότι τη δημιούργησε ο θεός, και ότι ο θεός υπάρχει από πάντα, που δεν τον βλέπω...
"Γ" Μα υπάρχουν κάποιοι που προσεύχονται για χρόνια, και στο τέλος τον βλέπουν τον Θεό.
"itsomp" Αυτό επιστημονικά εξηγείται ως σχιζοφρένεια... Αν για 50 χρόνια η αποκλειστική μου ενασχόληση είναι ένα πράγμα, μάλλον θα σαλέψω.
<Γ> Και πως εξηγείς τα θαύματα που γίνονται γύρω μας.
"itsomp" Ποια θαύματα. Είτε υπάρχει επιστημονική εξήγηση, είτε ακόμα η επιστήμη δεν το έχει εξηγήσει (κάποτε ο κόσμος θεωρούσε θαύμα την έκλειψη ηλίου, την παλίροια, και δεν είχε ιδέα για τα άτομα τα quarks και τα νετρόνια...)

....
....
-- Πάμε να φύγουμε


Δεν πιστεύω στο θεό. Δεν περιμένω κανέναν να με καταλάβει, ούτε να συμφωνήσει μαζί μου. Θα ήθελα όμως να το σεβαστεί, και να μην με αναγκάζει κανένας να συμμετέχω στις θρησκοληπτικές προκαταλήψεις, συνήθειες και έθιμα.
ΟΧΙ το πάσχα δεν θα πάω ούτε καν στην εκκλησία...

3 comments:

Anonymous said...

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου,itsomp!
Μακάρι αυτές οι απόψεις να μπορούσαν να προωθηθούν μέσα στην κοινωνία!Εγώ θα ήθελα να δώσω μία άλλη διάσταση στο θέμα συμπληρώνοντας Θεός-Θρησκεία-Κράτος!
Αν δε το έχουμε καταλάβει ζούμε σε μία κοινωνία που διαθέτουμε κρατική εκκλησία!!Μεγάλο προνόμιο θα έλεγαν μερικοί!Και όμως όχι!! Η αρχή του κακού, από την εποχή του Όθωνα, για να απαλαγεί από το καθεστώς του οικομενικού Πατριαρχείου και της έμμεςσης επηρροής της Πύλης!Άρα δεν έχει καμία βάση αυτό που ισχυρίζεται η "ελληνο-ορθόδοξη" άποψη, ό,τι το το ελληνικό κράτος και η ελληνική εκκλησία είναι δύο δίδυμα αδελφάκια! Λάθος!! Είναι δημιούργημα του ελληνικού κράτους! Ούτε αιώνια είναι..μόλις 100 και κατι χρόνια!
Αυτό όμως σε θεσμικό επίπεδο αυτό σημαίνει διακρίσεις!Ακόμα και σε θεσμικές διαδικασίες χρειαζόμαστε τον παπά μας!Αυτό, συμπολίτες δεν έρχεται σε αντίθεση με την θεσμική ουδετερότητα του κράτους και της ανεξιθρησκείας που γράφεται μέσα στο Σύνταγμα; Δηλαδή δεν είναι μόνο θέμα το τι πιστεύει κανείς..αλλά και ελευθερίας,συμμετοχής! Διότι όποιος είναι διαφορετικός, είναι και αποκλεισμένος!
Ο Θεός είναι δημιούργημα του Ανθρώπου και και η θρησκεία "κοινωνική και πολιτισμική κατασκευή" οι οποίες κατέλαβαν τον δημιουργό του!!
Επιτέλους, ζούμε σε μία πολιτικά φιλελεύθερη χώρα, με δικαιώματα και υποχρεώσεις!Εγώ είμαι Άθεος και δε θέλω τα παιδιά μου να τα βαπτίζω επειδή το θέλει η εκκλησία με λάδια κτλ!Δε θέλω να πληρώνω το κράτος με φόρους και αυτό να τα χορηγεί με αφανείς διαδικασίες στη ΜπέΜπα και τη Σούλα...για έργα με αφανείς διαδικασίες!Θέλω επίσης να την φορολογούν,όπως κάθε ίδρυμα, κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο!Επίσης, θέλω να διαχωρισθεί το Κράτος με την Εκκλησια!Ανεξάρτητοι οργανισμοί και οι δύο!Η Εκκλησία να υπόκειται στο Κράτος!
Ζούμε στην Ελλάδα και είμαστε πολίτες αυτού του κράτους!Ανεξάρτητα καταγωγής, φύλου, θρησκευτικών πολιτικών πεποιθήσεων αλλά και γενετήσιου προσανατολισμού! Η εκκλησία δεν είναι οικουμενική...αλλά εκφράζει μόνο τους ορθόδοκους..Έλληνες κυρίως!Διότι τους Βούλγαρους, τους εκφράζει η βουλγαροορθόδοξη, τους Ρώσους η ρωσική!!
Αυτά, τα είπα λίγο μπερδεμένα!;)

itsomp said...

Θέλουμε να είμαστε περήφανοι για την Ιστορία μας ως Έλληνες, αλλά ντρεπόμαστε για την θρησκεία των προγόνων(?) μας. Ή κάθε άλλη θρησκεία. Ακόμα χειρότερα για την έλλειψη θρησκευτικής συνείδησης - αν και δεν είναι έλλειψη, είναι καλώς καθορισμένη άποψη, καλύτερη από οποιαδήποτε θρησκεία.
Δυστυχώς για οποιονδήποτε διαφορετικό σε αυτή τη χώρα, το κράτος είναι δημιούργημα της Εκκλησίας. God bless Greece.

Anonymous said...

στον σωστό δρόμο πορεύεσαι τέκνον :)

ΑΒΓ