23 September 2011

Γιατί τα ΚΕΠ είναι τόσο πετυχημένα;

Επειδή οι υπάλληλοι μπορούν να σε εξυπηρετήσουν για οποιοδήποτε θέμα. Φαντάσου να γινόταν αυτό και στην εφορία ή σε κάθε δημόσιο οργανισμό. Τέρμα στο Πρωτόκολλο, ΚΒΣ, αρχείο κλπ. Τις ώρες που δέχονται πελάτες, όλοι οι υπάλληλοι θα πρέπει να εξυπηρετούν οποινδήποτε πολίτη. Χρειάζεσαι χαρτί από το γραφείο Α1; Τσουπ, νάτο. Αν και κανονικά δεν θα πρέπει να "χρειάζεσαι χαρτί". Το λένε γκομπιούτερ και μπορεί να κρατάει πολλά στοιχεία μέσα.

Φυσικά και θα υπάρχουν περιπτώσεις που θα χρειάζεται υπάλληλος εξειδικευμένος για συγκεκριμένο θέμα. Τότε (και μόνον τότε) ο υπάλληλος που θα αδυνατεί να εξυπηρετήσει, θα σε καθοδηγεί στον "ειδικό". Στο σχετικό CMS σύστημα θα υπάρχει το αίτημα σου, το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο προηγούμενος υπάλληλος και τα μέχρι τώρα βήματα. Guess what, δεν θα χρειαστεί να ξαναπας πίσω στον πρώτο, γιατί και ο υπάλληλος που είσαι τώρα μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά! Αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν θα χρειαστεί καν να πας σε δεύτερο.

Τέρμα και το "αχ, ο Κώστας λείπει σε άδεια, μπορείτε να έρθετε από Δευτέρα;". Ή τη δουλειά σου θα την τελειώσει κάποιος άλλος υπάλληλος, ή ένα ωραίο ticketing σύστημα θα αφήσει ενεργή εκρεμμότητα για τον Κώστα. Όταν ο Κώστας κλείσει το ticket, θα σου έρθει ειδοποίηση μέσω email/sms για το αν η δουλειά σου τελείωσε ή πρέπει να ξαναπάς.

Να θυμίσω σε αυτό το σημείο πως είναι ενεργή η υποδομή ψηφιακών υπογραφών από το Ελληνικό Κράτος (αν και τα ΚΕΠ που υποτίθεται πως ολοκληρώνουν τη διαδικασία δεν ξέρουν τίποτα περί αυτού). Ένα e-mail ψηφιακά υπογεγγραμένο νομικά ισοδυναμεί με υπεύθυνη δήλωση / κατάθεση αιτήματος με αυτοπρόσωπη παράσταση στο χώρο+επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Με ένα load balancing σύστημα και κατάθεση αιτημάτων με email θα μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην εφορία Καλαμαριάς, αλλά το αίτημα μπορεί να αρχίσει να διεκπεραιώνεται από υπάλληλο της ΔΟΥ Κυκλάδων πουχου, μιας που έχει μπουρίνι και το κτήριο είναι άδειο...

Χμμμ, αν το πάμε λίγο πιο μακρυά, δημιουργία μιας e-ΔΟΥ επικρατείας στον Έβρο, να ανοίξουν θέσεις εργασίας μακρυά από Αθήνα/Θεσσαλονίκη και να εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα. The possibilites are endless.

No comments: