23 September 2011

Γιατί τα ΚΕΠ είναι τόσο πετυχημένα;

Επειδή οι υπάλληλοι μπορούν να σε εξυπηρετήσουν για οποιοδήποτε θέμα. Φαντάσου να γινόταν αυτό και στην εφορία ή σε κάθε δημόσιο οργανισμό. Τέρμα στο Πρωτόκολλο, ΚΒΣ, αρχείο κλπ. Τις ώρες που δέχονται πελάτες, όλοι οι υπάλληλοι θα πρέπει να εξυπηρετούν οποινδήποτε πολίτη. Χρειάζεσαι χαρτί από το γραφείο Α1; Τσουπ, νάτο. Αν και κανονικά δεν θα πρέπει να "χρειάζεσαι χαρτί". Το λένε γκομπιούτερ και μπορεί να κρατάει πολλά στοιχεία μέσα.

Φυσικά και θα υπάρχουν περιπτώσεις που θα χρειάζεται υπάλληλος εξειδικευμένος για συγκεκριμένο θέμα. Τότε (και μόνον τότε) ο υπάλληλος που θα αδυνατεί να εξυπηρετήσει, θα σε καθοδηγεί στον "ειδικό". Στο σχετικό CMS σύστημα θα υπάρχει το αίτημα σου, το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο προηγούμενος υπάλληλος και τα μέχρι τώρα βήματα. Guess what, δεν θα χρειαστεί να ξαναπας πίσω στον πρώτο, γιατί και ο υπάλληλος που είσαι τώρα μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά! Αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν θα χρειαστεί καν να πας σε δεύτερο.

Τέρμα και το "αχ, ο Κώστας λείπει σε άδεια, μπορείτε να έρθετε από Δευτέρα;". Ή τη δουλειά σου θα την τελειώσει κάποιος άλλος υπάλληλος, ή ένα ωραίο ticketing σύστημα θα αφήσει ενεργή εκρεμμότητα για τον Κώστα. Όταν ο Κώστας κλείσει το ticket, θα σου έρθει ειδοποίηση μέσω email/sms για το αν η δουλειά σου τελείωσε ή πρέπει να ξαναπάς.

Να θυμίσω σε αυτό το σημείο πως είναι ενεργή η υποδομή ψηφιακών υπογραφών από το Ελληνικό Κράτος (αν και τα ΚΕΠ που υποτίθεται πως ολοκληρώνουν τη διαδικασία δεν ξέρουν τίποτα περί αυτού). Ένα e-mail ψηφιακά υπογεγγραμένο νομικά ισοδυναμεί με υπεύθυνη δήλωση / κατάθεση αιτήματος με αυτοπρόσωπη παράσταση στο χώρο+επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Με ένα load balancing σύστημα και κατάθεση αιτημάτων με email θα μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην εφορία Καλαμαριάς, αλλά το αίτημα μπορεί να αρχίσει να διεκπεραιώνεται από υπάλληλο της ΔΟΥ Κυκλάδων πουχου, μιας που έχει μπουρίνι και το κτήριο είναι άδειο...

Χμμμ, αν το πάμε λίγο πιο μακρυά, δημιουργία μιας e-ΔΟΥ επικρατείας στον Έβρο, να ανοίξουν θέσεις εργασίας μακρυά από Αθήνα/Θεσσαλονίκη και να εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα. The possibilites are endless.

10 June 2011

Πρόταση για εξορθολογισμό κόστους βιβλίων

Έστειλα την παρακάτω επιστολή στο email της Υπουργού Παιδείας. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να περιμένω απάντηση ή όχι... 

Κυρία Διαμαντοπούλου,
    Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, οι φοιτητές στα πανεπιστήμια του εξωτερικού αγοράζουν τα βιβλία τους με δικά τους έξοδα. Στην Ελλάδα, έχουμε την πρωτοτυπία να χαρίζουμε τα βιβλία. Με πολύ πρόχειρους και συντηρητικούς υπολογισμούς (25 Ευρώ ανά βιβλίο - που είναι σαφώς περισσότερο, 5 βιβλία το εξάμηνο, 8 εξάμηνα) το κόστος των βιβλίων κάθε φοιτητή για όλη τη διάρκεια της φοίτησης του ανέρχεται σε 1000 ευρώ.  Ή αλλιώς, με τα στοιχεία του 2010, για 84.640 εισακτέους το 2010, ανέρχεται σε 21εκ Ευρώ ετησίως.
   
    Αντί όμως να μετακυλίσουμε επιλέον κόστος στην ελληνική οικογένεια, υπάρχουν δύο λύσεις που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος αυτό.
- Δανεισμός.
    Τα βιβλία θα αγοραστούν μια φορά (εφάπαξ κόστος 21εκ ευρώ). Οι φοιτητές θα μπορούν να τα δανείζονται για όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, και θα πρέπει να τα παραδώσουν για να μπορέσουν να δανειστούν τα βιβλία του επόμενου εξαμήνου. Από την επόμενη χρονιά μπορεί να διατίθεται ένα 15% των 21εκ Ευρώ για "φρεσκάρισμα" των υπερβολικά φθαρμένων.
- Ηλεκτρονικά βιβλία.
    Μια συσκευή Amazon Kindle κοστίζει περίπου 150 Ευρώ στη λιανική. Με συμφωνίες με παραγωγούς ηλεκτρονικών βιβλίων το κόστος χονδρικής μπορεί να πέσει σημαντικά. Τουλάχιστον 2 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ιρλανδία και Μ. Βρετανία εφαρμόζουν πιλοτικά τη χρήση iPads ως αντικαταστάτες των σχολικών βιβλίων. Με μια συμφωνία με τους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι θα απαλλαγούν από τα έξοδα τυπογραφίας και μεταφοράς, ρεαλιστικά το κόστος μπορεί να πέσει από 25 στα 15 Ευρώ ανά βιβλίο, με συνολική εκτίμηση 700 ευρώ για όλη τη διάρκεια της φοίτησης, ρίχνοντας το κόστος ανά φοιτητή τουλάχιστον κατά 30%.

    Είναι εμφανές λοιπόν πως το κόστος παροχής των βιβλίων μπορεί να μειωθεί σημαντικά, χωρίς να αλλάζει ο χαρακτήρας της δημόσιας παιδείας. Ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Με τιμή,
Ηλίας Τσομπανίδης

26 May 2011

Changing keyboard layout on Mac OSX

If you are multilingual, or you have multilingual friends and want to use multiple languages on your Mac, the first thing to complain about is the keyboard shortcut that changes the keyboard layout. Or in simpler terms: "Why on earth doesn't Apple let you use alt+shift to change language?". I've just cooked up an easy hack :D.

1. Set up an Apple-approved keyboard shortcut to change the keyboard layout. I use Command+space. This usually conflicts with the Spotlight shortcut; I've changed that to control+space.

2. Install KeyRemap4MacBook.
3. From the KeyRemap's preferences (Misc & Uninstall) open and edit private.xml (unless the developer includes this hack to the bundled ones). Your private.xml should be like this:
<?xml version="1.0"?>
<root>
<item>
  <name>Shift + Option_L to Command_L+Space</name>
  <name>Option_L + Shift to Command_L+Space</name>
  <identifier>itsomp</identifier>
  <autogen>--KeyToKey-- KeyCode::OPTION_L, ModifierFlag::SHIFT_L | ModifierFlag::OPTION_L | ModifierFlag::NONE, KeyCode::SPACE, ModifierFlag::COMMAND_L</autogen>
  <autogen>--KeyToKey-- KeyCode::SHIFT_L, ModifierFlag::OPTION_L | ModifierFlag::SHIFT_L | ModifierFlag::NONE, KeyCode::SPACE, ModifierFlag::COMMAND_L</autogen>
</item>
</root>
4. Reload the XML file (Change Key -> Reload XML)

5. The new options should be right at the top. Activate it and you're done:

You can now let other people use your Mac without having to endure the "why does Apple have to do everything differently?" questions. 

14 February 2011

Ποιόν θα ψήφιζα;

Όλοι είναι ίδιοι, σωστά;
Θα ψήφιζα αυτόν που με πράξεις θα με έκανε να πιστέψω πως έχει αλλάξει νοοτροπία. Και δεν διστάζει να αρχίσει από το μηδέν. Στην πράξη:
- Κατάργηση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Δεν έχουν καμία δουλειά στη Βουλή άνθρωποι που δεν έχουν πάρει ούτε μια ψήφο.
- Δεν έχει υποψηφίους νυν/πρώην βουλευτές. Όλοι είναι πρωτοεμφανιζόμενοι. Γιατί παγκοσμίως και διαχρονικά έχει αποδειχτεί πως η εξουσία (δια)φθείρει.
- Δεν παίρνει τους δημάρχους/περιφερειάρχες/συμβούλους για υποψήφιους.
- Προτίθεται να μεταφέρει την εξουσία άρσης της βουλευτικής ασυλίας σε εισαγγελείς/δικαστές.

Ο κόσμος πρέπει να πειστεί πως αλλάξατε. Μέχρι τώρα οι παραγραφές και οι αρνήσεις άρσης ασυλίας δείχνουν πως μας δουλεύετε ψιλό γαζί.

P.S. μεταξύ μας, το τρίο Μπουτάρης, Καμίνης και Γκλέτσος φαίνεται να είναι οι πιο σοβαροί πολιτικοί στη χώρα αυτή τη στιγμή. Ο καθένας με το δικό του τρόπο.