30 April 2008

wifi hotspots

Αεροδρόμιο Βιέννης , free παντού.
Αεροδρόμιο Πράγας, δωρεάν με dhcp να δουλεύει μπροστά από την gate C20. 
Ποιές 4 ώρες αναμονής? :D

15 April 2008

Φριχτό..
Κατά την εκτέλεση του matlab σε OSX
bash-3.2$ Tue Apr 15 11:25:57 Rotty.local MATLAB[27743] : CGContextGetBaseCTM: invalid context
Tue Apr 15 11:25:57 Rotty.local MATLAB[27743] : CGContextConvertSizeToDeviceSpace: invalid context
Tue Apr 15 11:25:57 Rotty.local MATLAB[27743] : CGContextConvertSizeToUserSpace: invalid context
Πριν καν σηκωθεί το GUI... Μυστήριοι καιροί... Δουλεύει κανονικά - αν ποτέ μπορέσεις να θεωρήσεις ότι "κανονικά" στο matlab είναι ένα αργό gui που κρασάρει αν προσπαθήσεις να κάνεις οτιδήποτε όταν κάνει disk intense λειτουργίες

12 April 2008

Airliners

Όλοι έχουμε δει τις κορυφαίες 70-εύρες (εκ του 70-ευρώ) πτήσεις της Aegean για Λονδίνο (iphone κανείς?). Αλλά what if θέλεις να κάνεις μια πολύυυυ περίεργη πτήση (όπως το να ξεκινήσεις από Ηράκλειο, να πας Θεσσαλονίκη, μετά να πας Γερμανία, Σουηδία ξανά πίσω Θεσσαλονίκη και τέλος πάλι Ηράκλειο για να συνεχίσεις το μεταπτυχιακό σου.
Μερικές εταιρίες προσφέρουν multi leg ταξίδια , right out of their website. Η Aegean και η Ολυμπιακή δεν είναι μια απ'αυτές. Για την ακρίβεια οι περισσότερες δεν είναι.
Οπότε, καταλήγεις σε συμβατικές λύσεις - που μπορεί στο τέλος να σου βγουν και πιο συμφέρουσες.
Πρώτη επιλογή είναι οι Πολύ-φθηνές-για-να-μπορείς-να-τις-εμπιστευτείς-πλήρως-αερογραμμές. Παραδείγματα: Virgin, Tuifly, Germanwings, EasyJet. Δεν έχουν όλες τα ίδια προβλήματα, αλλά, κάπως πρέπει να βγάζουν τα σπασμένα... Μερικές από τις παραξενιές τους?
  • Δεν παίρνεις refund σε ακύρωση πτήσης. Ούτε μεταβίβαση σε άλλο άτομο. Ούτε αλλαγή προορισμού. Μόνο αλλαγή μέρας πτήσης + κάποιο rebooking fee). 
  • Οι θέσεις είναι όποιος προλάβει κάθεται. ΟΟΟΟΧι, το να πας 4 ώρες πιο πριν στο αεροδρόμιο, ή να κάνεις e-check-in, δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει μια συγκεκριμένη θέση.
  • Έχει διαφορά αν δηλώσεις από πριν ότι θα μεταφέρεις έξτρα βάρος (από τα συνηθισμένα 20 κιλά) ή αν πας στην παράδοση αποσκευών. Μεγάλη...
Δεύτερη επιλογή είναι οι σχετικά ακριβές (έως πολύ) παραδοσιακές. Κλασσικά πράγματα εδώ. Κλείνεις την πτήση σου, στο check-in ή σε μερικές περιπτώσεις και πιο νωρίς κλείνεις τις θέσεις σου. Τέλεια. Εκτός και αν είσαι last minute passenger, που μάλλον θα χρειαστείς mucho moneda (lufthansa και KLM οι μεγάλοι άρπαγες, με 900 ευρώ γιατί ξεμένει μόνο buisness class).

Τρίτη επιλογή: κάνεις mix. Δεν κατάφερα να βρω ως τώρα ένα ΚΑΛΟ εργαλείο - fare finder, που να μου βγάλει ένα itinerary με διαφορετικές εταιρίες, διαφορετικών alliances και να μπορείς να καθορίσεις πλήρως το ταξίδι σου ως προς τους προορισμούς. Κρίμα. Γιατί έτσι η τρίτη επιλογή γίνεται "Ψάξε τα πάντα μόνος σου, και έλπιζε να φτάσουν οι αποσκευές σου too - άρα μην πετάξεις με την british airways". 

Το οποίο με έκανε να καταλήξω σε μερικά συμπεράσματα
  • Η aegean εξακολουθεί να είναι η καλύτερη ελληνική εταιρία.
  • Η lufthansa και η KLM καταφέρνουν και ζητάνε τα διπλάσια λεφτά, για ίδια θέση, με την Alitalia, για πτήση operated by Alitalia. Απατεώνεεεες...
  • Ποτέ μην κλείνεις πτήση με φτηνή εταιρία, αν δεν είσαι σίγουρος ότι πραγματικά θα πετάξεις με εκείνη την πτήση.
  • Czech Airlines rulez. Για πολλούς λόγους. Ένας απ'αυτούς ότι έχουν ανθρώπινες ώρες, ενώ άλλες ξημερώματα (τουλάχιστον για τις διαδρομές μου).
  • Εντυπωσιακό feature. Η Austrian Airlines σου στέλνει και ένα .vcs αρχείο. Το κάνεις import στο calendar πρόγραμμα σου, και voila! εμφανίζεται η μέρα και η ώρα πτήσης.  It's the little things that matter.

09 April 2008

Επίκεινται νεροποντές

Καλυφθείτε!
Σχετικό Άρθρο
Στις 6 Ιουνίου αναμένονται νεροποντές, με διάρκεια περίπου μιας εβδομάδας...
(A.k.a. Έκθεση βιβλίου)

08 April 2008

On flight calls

Σκατά και απόσκατα...
Η ευρωπαϊκή ένωση ενέκρινε τη χρήση κινητών κατά τη διάρκεια πτήσεων - αρκεί τα αεροπλάνα να είναι κατάλληλα εξοπλισμένα. Που είναι το κακό? Σκεφτείτε μια πτήση 9 ωρών, δίπλα από κάποιον πολύ-λογά. Yeah, not exactly my cup of tea... Πρώτη θα χρησιμοποιήσει τέτοιο εξοπλισμό η Air-France... Πάλι καλά που η ολυμπιακή θα πάει για φούντο και μάλλον δεν έχει να κάνει τέτοιες επενδύσεις.
Fictional παραδείγματα συνομιλιών:
- ΠΟΥΛΑ ΣΟΥ ΛΕΩ!
- Μωρό μου, δες αν ξέχασα να σβήσω το θερμοσίφωνα.
- Ναι μαμά, απογειωθήκαμε μια χαρά, α! τώρα περάσαμε πάνω από κενό αέρος - ναι, μια χαρά, ο πιλότος φαίνεται αστέρι.
- Και που λες έχει κάτι αεροσυνοδούς...

Τώρα βέβαια, αν βάλουν μαζί με το base station της κινητής και κανένα wifi access-point, θα γκρινιάξω πολύ λιγότερο :D
Πάλι καλά που οι τιμές θα είναι τόσο αποτρεπτικές, που δεν νομίζω κανένας λογικός άνθρωπος να μην περιμένει 2-3 ώρες μέχρι να προσγειωθεί. Which means 1η θέση και πραγματικά σημαντικά τηλεφωνήματα. Ελπίζω.