10 June 2011

Πρόταση για εξορθολογισμό κόστους βιβλίων

Έστειλα την παρακάτω επιστολή στο email της Υπουργού Παιδείας. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να περιμένω απάντηση ή όχι... 

Κυρία Διαμαντοπούλου,
    Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, οι φοιτητές στα πανεπιστήμια του εξωτερικού αγοράζουν τα βιβλία τους με δικά τους έξοδα. Στην Ελλάδα, έχουμε την πρωτοτυπία να χαρίζουμε τα βιβλία. Με πολύ πρόχειρους και συντηρητικούς υπολογισμούς (25 Ευρώ ανά βιβλίο - που είναι σαφώς περισσότερο, 5 βιβλία το εξάμηνο, 8 εξάμηνα) το κόστος των βιβλίων κάθε φοιτητή για όλη τη διάρκεια της φοίτησης του ανέρχεται σε 1000 ευρώ.  Ή αλλιώς, με τα στοιχεία του 2010, για 84.640 εισακτέους το 2010, ανέρχεται σε 21εκ Ευρώ ετησίως.
   
    Αντί όμως να μετακυλίσουμε επιλέον κόστος στην ελληνική οικογένεια, υπάρχουν δύο λύσεις που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος αυτό.
- Δανεισμός.
    Τα βιβλία θα αγοραστούν μια φορά (εφάπαξ κόστος 21εκ ευρώ). Οι φοιτητές θα μπορούν να τα δανείζονται για όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, και θα πρέπει να τα παραδώσουν για να μπορέσουν να δανειστούν τα βιβλία του επόμενου εξαμήνου. Από την επόμενη χρονιά μπορεί να διατίθεται ένα 15% των 21εκ Ευρώ για "φρεσκάρισμα" των υπερβολικά φθαρμένων.
- Ηλεκτρονικά βιβλία.
    Μια συσκευή Amazon Kindle κοστίζει περίπου 150 Ευρώ στη λιανική. Με συμφωνίες με παραγωγούς ηλεκτρονικών βιβλίων το κόστος χονδρικής μπορεί να πέσει σημαντικά. Τουλάχιστον 2 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ιρλανδία και Μ. Βρετανία εφαρμόζουν πιλοτικά τη χρήση iPads ως αντικαταστάτες των σχολικών βιβλίων. Με μια συμφωνία με τους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι θα απαλλαγούν από τα έξοδα τυπογραφίας και μεταφοράς, ρεαλιστικά το κόστος μπορεί να πέσει από 25 στα 15 Ευρώ ανά βιβλίο, με συνολική εκτίμηση 700 ευρώ για όλη τη διάρκεια της φοίτησης, ρίχνοντας το κόστος ανά φοιτητή τουλάχιστον κατά 30%.

    Είναι εμφανές λοιπόν πως το κόστος παροχής των βιβλίων μπορεί να μειωθεί σημαντικά, χωρίς να αλλάζει ο χαρακτήρας της δημόσιας παιδείας. Ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Με τιμή,
Ηλίας Τσομπανίδης