27 November 2007

Installing Leopard

Είπα και εγώ σαν παιδί, τώρα που τελείωσα με τη διπλωματική μου να εγκαταστήσω το Leopard. Αμ δε. Οχι εύκολα τουλάχιστον. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:
  • Επειδή ο 80-άρης του macbook (core duo σκέτο - πρώτο μοντέλο κοινώς) είναι... λίγος και με προοπτικές απευθείας σύνδεσης gigabit στο πανεπιστήμιο, πήρα έναν 200-άρη. Αφού το κάναμε που το κάναμε το βήμα, πήρα έναν στις 7200 στροφές (αλλιώς θα έπαιρνα 250+).
  • Η παραγγελία συνοδεύτηκε με μια εξωτερική θήκη για SATA 2.5".
  • Ο 200-άρης μάζι με τη θήκη χρησιμοποιήθηκε για να επαναφέρουμε δεδομένα από έναν χτυπημένο δίσκο άλλου macbook (φίλου και converted by yours truly)
  • Ο 200άρης κατέληξε να έχει σωσμένο ένα χτυπημένο από τη μοίρα partition, που κακήν κακώς ζούσε.
  • Σήμερα έχοντας δει το heroes, κάνοντας μερικά copies της διπλωματικής και της itunes library, ξεκοιλιάζω το macbook. Βγάζουμε το L-έλασμα, τον σκληρό...
  • Ο σκληρός κρατιέται στην αλουμινένια μεμβράνη που χρησιμεύει για να το βγάζεις με βίδες ST8. (μικρό μικρό star κατσαβίδι) Αφού ψάχνω μισή ώρα να δω που σκατά έχω τέτοιο κατσαβίδι, και αφού φυσικά συμμάζεψα προχτές το δωμάτιο και δεν το βρήκα, χρησιμοποιώ μυτοτσίμπιδο.
  • Όλα ωραία, βάζω το δίσκο, βάζω (με κόπο) το L-έλασμα, μπαταρία και good to go.
  • Μπαααα. Αφού τρώω μια κρυάδα, βλέπω ότι το installation του Leopard δεν βλέπει ΚΑΝ το δίσκο (let alone το partition).
  • Βρίσκω το pdf που έιχα βρει προ ημερών για την εγκατάσταση νέου δίσκου σε macbook, και βλέπω ότι έχω βάλει το δίσκο ανάποδα! Μα δεν γίνεται! - Έλα που γίνεται...
  • Tον ξαναβάζω κανονικά (Αυτή τη φορά το L-έλασμα μπήκε με τη μία), πάω να κάνω το installation που πάντα ονειρευόμουν (κλικ κλικ κλικ - τελείωσε).
  • Μπαααα. Το Leopard installation γκρινιάζει αλλά δεν ξέρει γιατί... Υποψιάζομαι ότι έχει να κάνει με το jumperάκι που έβγαλα από το δίσκο. Ξαναξεκοιλιάζω το macbook και βάζω το jumperακι.
  • Μπαααα. Συνεχίζει να γκρινιάζει. Βρε λες? Πάω να δω τα partitions, γκρινιάζει το disk utility. Οπότε, τι μπορώ να κάνω? erase. Κάνοντας erase βλέπω ότι έφτιαξε ξανά το partition table, και συνεχίζω με erase του 1 partition που έφτιαξε, με zero-bit write sweep.
  • Αυτή τη στιγμή μου λέει ότι θέλει ακόμα περίπου 2 ώρες για το sweep, οπότε συνεχίζω με τα numbers μου, και τα ξαναλέμε στη 1 :D
Γκρινιάζει = σκάει ή δεν με αφήνει να συνεχίσω.
L-έλασμα = Το Ram door που λέει η Apple. Ένα έλασμα που ξεχωρίζει σκληρό, μνήμη και μπαταρία.

EDIT
Ηθικό δίδαγμα, δεν πας να εγκαταστήσεις λειτουργικό σε δίσκο με ... αμφιβόλου ποιότητας partitions. Μόλις έγινε η εκκαθάριση, εγκαταστάθηκε like a charm.
Τώρα ανεβάζουμε την itunes library, να μπορούμε να ακούσουμε το Bregovic μας, και σιγά σιγά το φέρνουμε σε φόρμα...

23 November 2007

Συναυλία Mark Knopfler pt3

Τι καλύτερο δώρο αποφοίτησης μπορούσα να μου κάνω?
Πήγα και πήρα 2 εισιτήρια για τη συναυλία του Mark Knopfler στις 13 Ιουνίου στο Λυκαβητό :D
Τώρα μένει να δω ποιόν θα σύρω μαζί...

Και μετά το πρόγραμμα είχε μια Guinness for strength στα γρήγορα στο ζύθο και βουρ για το φεστιβάλ κινηματογράφου. Ταινία: California Dreamin' (Ρουμανία).
Ο σκηνοθέτης πέθανε σε τροχαίο πριν προλάβει να κάνει το τελικό μοντάζ. Μεταξύ μας, επιτέλους μια ταινία που η ανάπτυξη των χαρακτήρων δεν πετσοκόβεται λόγω χρονικών περιορισμών... Δεν θα την χαρακτήριζα must see (must see είναι μόνο το Shawshank Redemption), αλλά προτείνεται ανεπιφύλακτα.

22 November 2007

Ορκίζομαι!

Όπως λέει και ο τίτλος, παίρνω πτυχίο!
Μετά από έναν μαραθώνιο συγγραφής της διπλωματικής μου, όπου το πρόγραμμα της ημέρας ήταν (7:30 ξύπνημα)-> δουλειά(9-5)-> σπίτι-> 1 ώρα ξεκούραση -> διπλωματική (μέχρι τις 3:30) και πάλι απο την αρχή, παρέδωσα.
Θέλω να πω ότι οι 2 καθηγητές που είχα παρτίδες ήταν ιδιαιτέρως συνεργάσιμοι και ανέχτηκαν πολλές παραξενιές μου (βλέπε "θέλω βαθμό και τον θέλω ΤΩΡΑ").
Σήμερα δεν έχει θάψιμο. Μέχρι και η γραμματεία μου έκανε εξυπηρέτηση. You can see the smile on my face, can't you?

19 November 2007

Ο οργισμένος σαλονικιός

Μα δεν μιλάμε για άλλον παρά τον argos. Είναι θυμωμένος, είναι Σαλονικιός και τα χώνει. Τελευταίο του αριστούργημα το άρθρο για τα σιντριβάνι που άνοιξε η αρχαιολογική υπηρεσία Εθνικής Αμύνης με Αγ. Δημητρίου. Ψάξ'τε τον Βούγια να κάνει μπαλέτο!

08 November 2007

GotD

Κάπως έτσι θα είμαι αν τελειώσει ο καφές (μακρυά από μας...)

04 November 2007

Αααα, δεν σου είπα...

α) Παρήγγειλα τα Leopard. Μου έρχονται εντός της εβδομάδας από Αγγλία! Έχω ένα δίλλημα, να τα κάνω upgrade? Να κάνω clean install? Να πάρω πρώτα έναν 7200 δίσκο και να κάνω clean install μετά? (τρίλλημα τελικά...)
β) Ξεκίνησα τη διπλωματική (στα σοβαρά...)! Μπορεί να πει κανείς ότι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάθομαι σπίτι, μέχρι αργά το βράδυ και να ακούω μουσική. Απλώς πρέπει να μεταφράσω το μισό Internet...
γ) Ήμουν ο τρίτος που ζήτησε εισιτήρια για Knopfler στη Θεσσαλονίκη! Είμαστε πολλοί, να βρεθούμε για κανένα καφέ...
δ) Βλέπω τους γνωστούς μου να φεύγουν φαντάροι. Ιχ... Μαμά, δεν θέλω να πάω... Βαριέμαι.. :D
ε) Big bro, όπου να'ναι θα σου έρθω (μάλλον). Αρκεί να καταφέρω να τελειώσω τη διπλωματική on time για την ορκομωσία στο τέλος Νοεμβρίου.
στ) Την επόμενη βδομάδα έχω να κάνω 1 ώρα σε ένα σεμινάριο. Από τους επάνω. Να "διδάξω". Πωπω γέλιο που θα πέεεεσειιιι :D
ζ) Έχω μείνει άναυδος με την Amy MacDonald. Όχι δεν είναι μόνο τα μάτια (για τους ... κακεντρεχείς). Πραγματικά αυτές οι προφορές (Σκοτσέζικη - Ιρλανδική) με τρελλαίνουν!
η) Check out span. Ειδικά οι κάτοικοι Αγγλίας μάλλον θα βρείτε κάτι που να σας ενδιαφέρει (εκεί βρήκα τον μελλοντικό 7200 sata για το macbook μου. Υποψιάζομαι ότι σε συνδυασμό με το time machine δεν θα καταλάβω πότε θα γίνει η αλλαγή. Είδωμεν!)
θ) Attack from the past. Το 14 years των Guns'n'Roses πάντα το συμπαθούσα. Τελικά αποφάσισα. Είναι ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ. ΔΕΝ τραγουδάει ο Axl (τουλάχιστον δεν είναι η κύρια φωνή), έχει στίχους που σπάνε κόκκαλα (it's been 14 years of silence, 14 years of pain - your stupid girlfriends tell you that I'm to blame και λοιπά αγαπησιάρικα) και πάνω απ' όλα η ενορχήστρωση είναι υποδειγματική. Δεν μπορώ να βρω σε κάποιο σημείο να μην κολλάει κάτι. Ακόμα και το πιάνο, "γεμίζει" τον ήχο την ώρα που ο Slash αλλάζει συγχορδία. Muy bueno!