12 June 2007

Ναι κύριε Πανίκα...

Άρθρο στο in

Ναι κύριε Πανίκα... Ακόμα και ο "νομάρχης του Λαού" πρέπει να φοράει κράνος! Οι δικαιολογίες του τύπου "Δεν φοράω κράνος για να με βλέπει ο κόσμος ότι είμαι ένας απλός πολίτης που κυκλοφορεί με τη μηχανή του" είναι λίγο ως πολύ, γλοιώδεις.
Για να ξεφυλλίσουμε λίγο τους νόμους, να δούμε τι κυρώσεις υπάρχουν για την αυτοπαρουσίαση ως όργανο της τάξης, όταν κάνατε τον τροχονόμο στην Ανθέων...

Βέβαια να μου πείτε, τι είναι τα 350 Ευρώ, μπροστά στις μίζες και τις απ'ευθείας αναθέσεις....

06 June 2007

DTS mixes

Η συνταγή για τον home χρήστη:
- Παίρνουμε τον αγαπημένο torrent client μας
- τσιμπάμε ένα torrent που λέει ότι είναι dts mix. Αναμενόμενο μέγεθος κάπου στα 800 ΜΒ
- Ψήνουμε το torrent-άκι μας σε ένα μουσικό cd.
- Βάζουμε το ολοκαίνουριο (και νομιμότατο :p) cd μας στον player της αρεσκείας μας, με μοναδική προυπόθεση να μπορεί να κάνει αποκωδικοποίηση dts. Αλλιώς αναμένουμε πολύυυυ θορυβο.
- Μπουμπουνίζουμε τα ηχεία μας (4.0 + σύστημα recommended), και απολαμβάνουμε.

Λίγα πράγματα που έπιασα:
- Αυτοί που δημιουργούν τα dts mixes, είναι κάτι βλαμμένοι, που συνήθως κοπιάρουν 2-2 τα κανάλια από dvd-audio και super-audio cd σε υπολογιστή, και κάνουν downmix σε 2-κάναλο dts (θεωρητικά θα πρέπει να έχει αρκετή πληροφρία για 4 τουλάχιστον ανεξάρτητα κανάλια)
- Έχω πετύχει mix, upmixed από απλό cd σε dts, με πολύ μεράκι. Είναι άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό το άθλημα.
- Έχω πετύχει dts mix, φτιαγμένα απο Q4 βινύλια (τετρακάναλα βινύλια....)
- Έχω πετύχει και κάποιον που είχε πρόσβαση στα master tapes του dark side of the moon και κατέληξε να κάνει καλύτερο mix, απ' ότι ο επίσημος παραγωγός στο SACD. Και το συγκεκριμένο SACD δισκάκι θεωρείται από τα καλύτερα του είδους.

Ακόμα χρειάζονται τόλμη τα πολυκάναλα cd. Οι παραγωγοί τους αρκούνται σε τετριμμένες συνταγές "πάρε το μπάσο μπροστά δεξιά, τη φωνή στη μέση, τύμπανα από αριστερά κλπ".
Μπορείτε να προσφέρετε πολλά περισσότερα! Δείτε το αριστουργηματικό από άποψη engineering "Say you will" των Fleetwood Mac! Δεν λέω να πάμε πάλι στην εποχή του 60, που όταν ανακάλυψαν το stereo, ήταν το τραγούδι χωρισμένο στα 2. Εναλλαγή. Δώστε κίνηση στη μουσική!